piątek, 2 listopada 2012

pudding z pain-au-chocolat z jabłkami i cynamonem

 Przedstawiam Wam kolejna wersję cudownego puddingu wg Nigelli. Zagościł w naszym weekendowym menu śniadaniowym na stałe. Pojawia się w różnych odsłonach. Tym razem z jesiennymi jabłkami i cynamonem. Ta porcja spokojnie starczy na rodzinne śniadanie dla 3-4 osób. Przynajmniej u nas, my dwoje i Bartek nie dajemy rady tego spałaszować w niedzielny poranek w całości.

Pudding z pain-au-chocolat, z jabłkiem i cynamonem
  • 4 bułeczki francuskie z czekoladą
  • 400ml śmietany 30%
  • 200ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru z wanilią (albo zwykłego i 1 łyżka ekstraktu waniliowego)
  • 2 jabłka antonówki
  • cynamon
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem.Pieczywo najlepiej żeby było wczorajsze. Kroimy je w grube kromki i układamy w naczyniu do zapiekania spodnią warstwę, następnie warstwę jabłek i znowu pieczywo. W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietaną prawie do wrzenia. Jednocześnie w misce ubijamy jajka z cukrem. Kiedy mleko ze śmietanką są gorące, wlewamy je do jajek ciągle mieszając. Mieszaniną zalewamy pieczywo. Odczekujemy z 10 minut żeby nasiąkło i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - czyli aż masa się zetnie. Pudding na wierzchu jest chrupiący a wnętrze jest miękkie i kremowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...