środa, 16 maja 2012

zupa krem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym

Kolejna majowa odsłona szparagów. Tym razem białe  i w formie kremu. Mniej lubię białe od zielonych, ale do zupy krem są idealne.

Zupa krem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • masło
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • groszek ptysiowy/grzanki
Zaczynamy  od przygotowania szparagów. Odcinamy łebki, następnie pozbywamy się zdrewniałych końcówek i obieramy szparagi. Kroimy na małe kawałki. W rondlu roztapiamy masło i dusimy cebulkę pokrojoną w kostkę, do tego dorzucamy szparagi - bez łebków i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podlewamy trochę bulionem i chwile dusimy. Dolewamy resztę bulionu i gotujemy aż wszystko będzie miękkie, miksujemy. Do zmiksowanej zupy dodajemy łebki i gotujemy ok 10 minut, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy i mniam, zjadamy :)


2 komentarze:

  1. Zupę z białych szparagów jadłam dawno temu - nie byłam zachwycona i muszą chyba sobie zrobić żeby przekonać się jak to teraz jest :) Mleczko kokosowe może być fajne, bardzo jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy16 maja, 2012

    Dobrze, że gospodarstwo Majlertów już działa - też sobie zrobię taką zupkę szparagową! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...