poniedziałek, 5 marca 2012

zapiekanka croque-monsieur

Kolejna odsłona śniadania na wolny od pracy i konieczności wstawania o świcie dzień, taki bez pośpiechu, leniwy, rodzinny, spokojny.

Zapiekanka croque-monsieur
  • 8 kromek wieloziarnistego pieczywa tostowego
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 4 plasterki sera gruyere
  • 4 plasterki szynki
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki mleka
  • sól
  • sos Worcestershire
  • tarty ser łatwo rozpuszczający się
  • od siebie dodałam zielone winogrona pokrojone w plasterki
Wszystkie kromki chleba posmarować musztardą, na czterech ułożyć ser i szynkę oraz winogrona i przykryć pozostałymi. Przekroić na trójkąty i upchnąć w naczyniu do zapiekania. W miseczce wymieszać jajka z solą i mlekiem i mieszaniną zalać tosty. Ostawić na trochę aby nasiąkło, skropić sosem Worcestershire, posypać serem i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Inspiracja: Nigella Lawson "Nigella ekspresowo"

6 komentarzy:

  1. Wspaniale sniadanie! Szkoda, ze na kolejny leniwy poranek trzeba bedzie jeszcze troche poczekac...

    OdpowiedzUsuń
  2. wymyślasz bez przerwy coś nowego - oryginalna, wspaniała zapiekanka! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojacie, obłędne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjnie to wygląda i pomysł brzmi świetnie. Zrobię sobie jak tylko wyjdę z diety (bezwąglowodanowej), bo na razie żadnego pieczywa nie jem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa jestem, jak smakuje... ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...