niedziela, 4 marca 2012

faszerowany baklażan

Dawno nie robiłam, bo wszak nie sezon na oberżynę, ale całe szczęście bakłażany są teraz dostępne przez cały rok. Michał kupił dwa malutkie, idealne właśnie do nadziania farszem.

Faszerowany bakłażan
  • 2 małe bakłażany
  • kilka oliwek
  • 1 średni por
  • kilka pieczarek
  • 4 suszone pomidory z oliwy
  • 2 plasterki szynki dojrzewającej
  • olej, sól, pieprz
  • odrobina tartego sera
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ ze środka. Pieczarki pokroić na niewielkie kawałki i podsmażyć na oleju aż odparuje woda, następnie dodać pokrojonego w półplasterki pora. Dusić do miękkości. Wymieszać z pokrojonymi pomidorkami, oliwkami i szynką. Środek bakłażana skropić olejem, nałożyć farsz, posypać serem i zapiec przez 30-40 minut 1w 180 stopniach aż bakłażan będzie miękki.

4 komentarze:

  1. czy dobrze zrozumiałam, że miąższ tego wydrążonego bakłażana nie jest już w tym daniu potrzebny? ma zostać właściwie tylko łódeczka ze skóry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie taka sama skórka, zostawiam około centymetr lub więcej miąższu - zależy od wielkości bakłażana, ale akurat w tej wersji nie dodałam miąższu do farszu

      Usuń
  2. bardzo lubię takie jedzonko, M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie to danie proste i efektywne. Osobiście polecam z mięsem mielonym i pomidorami (nie suszonymi ;) a ja sama spróbuje szynki i pora:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...