niedziela, 17 lipca 2011

placuszki z cukinii

Sezon na cukinię w pełni. To chyba jedno z moich "najulubieńszych" warzyw, wespół z bakłażanem. Oba dają ogromne możliwości ich zjedzenia, w zapiekankach, sałatkach, tartach, na pizzy, marynowane, nadziewane i tak jak w tym przepisie jako placuszki.
Placuszki powstały jeszcze przed naszym rodzinnym urlopem nad morzem w ramach akcji "opróżniamy lodówkę". Wyjadaliśmy wszystko co nie było w stanie przetrwać naszych dwóch tygodni nieobecności. Przez wakacyjne dwa tygodnie nie ugotowałam nic. Stołowaliśmy się "zewnętrznie" jedliśmy głównie rybki, a właściwie prawie wyłącznie flądrę i czasami sandacza. Flądra zwycięża, bo każdą inną można kupić w sklepie rybnym, mrożoną lub "na lodzie" a flądra nie lubi mrożenia i transportu, nie smakuje już tak jak usmażona prosto z porannego połowu. Sandacz trafił się dodatkowo, bo niedaleko są spore stawy hodowlane tej pysznej rybki.
Mimo, że oglądając telewizję i prognozy pogody, jawiła się wizja zimnego i deszczowego lata nad morzem, pogoda nam dopisała. Padało sporadycznie, było ciepło a czasem nawet upalnie. I szkoda, że minęło tak szybko i jutro już znowu do pracy... oby do następnych wakacji albo chociaż jakiegoś długiego weekendu.

Placuszki z cukinii
  • cukinie
  • 1 jajko
  • sól
  • olej
Przepis prozaicznie prosty a efekt pyszny. Cukinie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wbić jajko, posolić do smaku, można też przyostrzyć pieprzem lub dorzucić tymianku. Całość wymieszać i smażyć na złoty kolor na oleju. Zdejmować i osuszać z tłuszczu na papierowym ręczniku.

7 komentarzy:

  1. takie placki to lubię i kiedy teraz cukinii już mam tyle w ogrodzie to często goszczą na moim stole

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione placki warzywne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze takich nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. cukiniowe placuszki na obiad to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie cukiniowe placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oo tak:) im prościej tym lepiej. I jeśli w grę wchodzi cukinia to ja to kupuję:) Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  7. rzeczywiście, placuszki z cukinii są przepyszne. można je dosmaczać różnymi przyprawami, można dodać starte ziemniaki albo szczypior - zawsze będą smaczne. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...