sobota, 21 maja 2011

kotlety wieprzowe w śmietanie

Nie przepadam za czerwonym mięsem w formie innej niż grillowane, ale czasem coś tam zrobię. Miałam dwa sznycle wieprzowe i zero chęci na tradycyjne kotlety, więc powstało takie oto coś.


Kotlety wieprzowe w śmietanie
  • 2 kotlety wieprzowe
  • kilka ziemniaków
  • 1 cebula biała
  • mała śmietana 12%
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pasty curry
  • szklanka wody
  • trochę tartego sera
  • sól
  • oliwa
Kotlety trochę rozbić, posolić i obsmażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Zdjąć z patelni i wrzucić na nią posiekana drobno cebulkę, udusić. Do cebuli wlać szklankę wody, dodać paprykę i curry i zagotować. Ziemniaki pokroić w talarki, ułożyć w naczyniu do zapiekania (najlepiej jedno naczynie na osobę), na ziemniakach położyć kotlety i wrzucić na to mieszaninę z cebulą. Wymieszać śmietanę z serem i polać wierzch. Piec w temp 180 stopni około 30 minut.


4 komentarze:

  1. Jak dla mnie danie wyszło Ci świetnie. Nie ma to jak eksperyment w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają zapieczone pod taką pierzynką. Ciekawy pomysł na przeciętne mięsko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy pomysł na mięsiwo.
    zaintrygował mnie ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy23 maja, 2011

    no proszę, co można zrobić z prozaicznej i mało finezyjnej wieprzowiny!!! wygląda bardzo smakowicie i estetyka bez zarzutu! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...