poniedziałek, 27 września 2010

dynia raz, dwa i trzy, a nawet cztery

Dzisiaj mam wolne, rodzice pojechali na ranczo, więc nie ma Głównego Opiekuna Bąbla, czyli Dziadka i stąd moje wolne.
A skoro wolne, a Bąbel zachowuje się przyzwoicie postanowiłam dzień mieć dyniowy. Jesień za oknem "pełną gębą", niestety dzisiaj już deszczowo, za to weekend był cudny, słoneczny i ciepły.
Na targu nabyłam drogą kupna kawał dyni.... z 5kg ten kawałeczek ważył... i dzisiaj go przetwarzam.

Najpierw dynia marynowana na słodko.
Przepis jest na 2,5 kg dyni czystej czyli bez skóry, pestek i włókien (ja robiłam z połowy porcji)
  • 2,5 kg dyni
  • 5 szklanek wody
  • 3 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • kilka ładnych goździków
  • 1 szklanka octu 10%
Marynatę zagotowujemy. Dynię czyścimy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się marynaty. Gotujemy na małym ogniu aż będzie miękka, ale nie rozciapciana. Przekładamy do słoików, zalewamy marynatą, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami aż wystygnie. Nie pasteryzujemy bo nam zrobi się dyniowy mus :)

Następnie zupa krem dyniowo-gruszkowy.
Przepis zaczerpnięty stąd :)
  • 70 dag pieczonej dyni
  • 3 gruszki
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 18% (ja użyłam 12%)
  • gałka muszkatołowa, cynamon, sól, pieprz
  • Dynię opłukać i pokroić na 2 - 3 mniejsze kawałki (razem ze skorupą). Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki, ale jednocześnie jędrny.
  • Z dyni odciąć skorupę, pozostawiając sam miąższ, odmierzyć 70 dag upieczonej dyni, miąższ pokroić w 1,5 cm kostkę. Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
  • W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać cebulę. Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać kawałki gruszki i smażyć przez około 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną dynię i smażyć jeszcze przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Zmiksować na gładki mus i umieścić go z powrotem w garnku. W drugim rondelku zagotować białe wino, dodać gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotować przez 1 - 2 minuty, następnie wlać śmietankę. Przelać do naczynia z dynią, doprawić solą. Zagotować i zdjąć z ognia. Podawać gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową.
Jako dodatek (przepis też pochodzi stąd)
Warkocze z ciasta francuskiego
Potrzebne jest gotowe ciasto francuskie, roztrzepane jajko i dodatki - zioła, mak/sezam/słonecznik/orzeszki itp
  • Gotowy płat ciasta francuskiego jeszcze bardziej rozwałkować, (ja nie wałkowałam) na grubość około 3 mm.
  • Podzielić na prostokąty o wymiarach 20 x 15 cm. (ja nie dzieliłam - po prostu złożyłam go później na pół)
  • Każdy prostokąt posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą morską, połową ilości maku i połową orzeszków pinii (ja dałam zioła prowansalskie, słonecznik i troszkę parmezanu).
  • Prostokąty złożyć na pół z nadzieniem w środku, wzdłuż krótszego boku, otrzymując prostokąt 10 x 15 cm. Lekko docisnąć ciasto, pokroić na 1,5 cm paski.
  • Trzymając za końce, zwinąć je kilkakrotnie tworząc spiralki, i posmarować je jajkiem. Posypać resztą maku i orzeszkami pinii. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 15 minut na złoty kolor.

Podejście trzecie
Placuszki dyniowo-marchewkowo-ziemniaczane, jako dodatek do dzisiejszego obiadu.

  • 1 marchewka
  • 2-4 ziemniaki
  • 20 dag miąższu dyni
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
Ziemniaki i marchewkę obieramy, dynię czyścimy, wszystko ścieramy na tarce jarzynowej. Łączymy z jajkiem, solą, cukrem i mąką. Smażymy jak placki ziemniaczane. Można podać ze śmietaną, miodem, cukrem jak kto lubi :) albo jak ja dzisiaj zamiast ziemniaków :)

"Zastosowanie" numer cztery
Jako dodatek do pieczonego kurczaka a dokładniej pałek.

Pałki, solimy, układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy olejem/oliwą, dodajemy trochę miodu, trochę słodkiego sosu chili i kostki dyni, całość pieczemy ok 1h a potem oblizujemy się ze smakiem.
I produkt uboczny czyli pesteczki :)

To tyle na dzisiaj, nie dam rady ani nic więcej zrobić, ani nic więcej napisać :)
Spokojnego wieczoru, a jutro już powrót do rzeczywistości czyli do pracy, ale za to ten tydzień ma tylko 4 dni :) (każdy tyle powinien mieć, nie uważacie? 4 dni pracy i 3 dni wolnego - byłaby równowaga ;) )

3 komentarze:

  1. To było bardzo pomysłowe :) Bardzo smaczny obiadek :) :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po powrocie z rancza uraczyłaś nas cudownie aksamitna zupą dyniową z paluchami [preclami?]z ciasta francuskiego - było to absolutnie pyszne!!! Dlatego dostałaś dwie dynie, żeby powtórzyć te smakowitości. M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności...jak zwykle :)
    Dobrze, że są przepisy :)))
    Najadłam się a teraz Zapraszam Cię Olu po Nagrodę do mnie - Buziaki

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...